Žilinské kultúrne leto láka zaujímavým programom

Žilinské kultúrne leto vrátilo do našich ulíc, parkov a na námestia kultúru. Už teraz sa môžu Žilinčania či návštevníci mesta tešiť z rôznych kultúrnych, športových podujatí, divadelných predstavení, premietaní filmov pod holým nebom, hudobných koncertov a festivalov. Program je rozmanitý a myslí na všetky vekové kategórie či milovníkov rôznych hudobných i umeleckých žánrov.  

Dnes 13. júla o 16.30 hod. v Sade SNP vystúpi Dychová hudba Brodňanka v rámci podujatia Hudobné stredy.  O 17.00 hod. je pre detských divákov v Sade na Studničkách pripravené predstavenie Duo Kyselí Krastafci – Cirkus Naopak. O 21.30 hod. začína tradičné podujatie Bažant kinematograf, diváci si pod holým nebom pozrú český film Mimoriadna udalosť.

V sobotu 16. júla začína Festival umenia ulice. Návštevníci a okoloidúci budú môcť sledovať proces tvorby viac ako 20 street art a graffiti umelcov, ktorí budú tvoriť autorské diela na všetkých plochách mostov  na Ulici Matice slovenskej v Žiline. Sídlisko Vlčince na jeden deň ožije nielen farbami umelcov, ale aj hudbou a aktivitami pre deti a teenagerov, ktorí si budú môcť vyskúšať rôzne techniky maľby pod dozorom výtvarníkov. Lokality realizácie budú steny na Nanterskej ulici v Žiline, na ktorých mesto povolilo legálnu zónu pre graffiti. Výsledkom bude open air galéria veľkoplošných malieb, ktorá bude pôsobiť vizuálne atraktívne a spríjemní prechod obyvateľom sídliska. V súčasnosti na Ulici Matice slovenskej prebieha renovácia mostov a všetkých priľahlých stien.

S mottom: „Radšej raz skúsiť ako stokrát počuť“ prinesú od 18. do 22. júla Tvorivé remeselné dielne množstvo zaujímavých aktivít pre deti. Na Mariánskom námestí si budú môcť od 10.00 do 18.00 hod. pozrieť šikovné ruky remeselníkov, ktorí udržiavajú tradície našich predkov. Umeleckí remeselníci priblížia prácu so šúpolím, cínom, voskom, hlinou i zdobenie medovníkov. Zaujímavosťou bude brúsenie kraslíc či plstenie. Podujatie si našlo svojich fanúšikov medzi deťmi aj dospelými, predovšetkým možnosťou vyskúšať si jednotlivé remeslá a odniesť si spomienku vo forme vlastného výrobku a výučný list pre tých, ktorí absolvujú všetky remeslá.

Scroll to Top